Thailand

Thailand 2016

Op 17 september ging ik naar Thailand voor drie weken, heel lang vliegen, ik kende nog niemand. Ik stond daar kotsmisselijk te zijn op vliegveld. Ergens wilde ik de groep zien, ergens ook nog niet. Rustig blijven Mirthe. Haal diep adem, even een muziek aanzetten. Kop op, goed zo!

Ik had de reis met Djoser geboekt. Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in het Boeddhisme. Ik las ooit dat in Thailand een tempel stond met meer dan 100 Boeddhabeelden. Dus heeft het altijd in mijn hoofd gezeten, ik moet naar Thailand. (dat je na 3 weken Thailand, geen tempel en ook geen Boeddhabeeld meer kan zien, wist ik toen natuurlijk nog niet)

Het was een prettige vlucht, je slaapt natuurlijk wel ruk, maar een beetje dutten, films kijken en snacken was een prima start van deze spannende reis. We hadden een Nederlandse reisleidster Loes en een Thaise gids On. Vanaf het begin af aan waren dat mensen waar ik van wist, wat er ook gebeurd zij helpen me. De spanning zakte toen helemaal weg.

De eerste paar dagen verbleven we in Bangkok. Waar we tempels bezochten, het koninklijk paleis (net zoals tig rijke Chinezen, die gaan massaal naar Thailand op vakantie. Ze vonden mij erg lang, ik sta denk ik in veel Chinese foto albums) In Bangkok leerde de groep elkaar goed kennen. Veel massages en lekker eten. Soms erg pittig. Ik meende dat de groene curry wel meeviel. Niet dus, de gele valt mee, de groene is Thais medium (voor Nederlanders hot hot hot!). Mijn maag vond dat dus niet leuk, ik versliep me de volgende ochtend en toen hadden we juist een leuke excursie! Paniek, ik wilde niet alleen achterblijven. Maar gelukkig Loes regelde wel wat. De groep ging een boottochtje maken en ik ging rustig aan ontbijten en met taxi de groep achterna. Het kwam dus helemaal goed. We maakten een fietstocht door Bangkok en leerde veel verschillende vruchten kennen.

We vervolgden onze reis naar de River Kwai waar we in kleine hutjes op het water verbleven. Je moest het eten goed dichtknopen en hoog hangen in verband met de ratten (heerlijk idee!). We waren met een oneven aantal dus wisselde we van single room. Ik was in Bangkok alleen, nu had ik een kamergenootje. Gezellig, zo leerde ik meteen iemand beter kennen. Het was daar heerlijk vertoeven. Opnieuw genoten we van massages en dobberde we wat in het water. Vakantiegevoel ten top!

De volgende stop was bij Khao Yai National Park. Een prachtig hotel, nieuwe roommie, leuke meid Hannah waar ik erg lol mee had de gehele reis. In het National Park hadden we een trektocht van een dag, echte jungle met gekke kousen aan tegen de bloedzuigers. Op een gegeven moment kijk je nergens meer van op. Maar het zag er natuurlijk niet uit!

In Sukhothai was een minder hotel en ook een minder leuk stadje. Wat we vooral invulde met veel cocktails drinken. Voordeel aan een groep, er is altijd wel een iemand die met jou mee wilt doen. We hadden er een tocht met tuktukjes en liep door een prachtige kloostertuin. Waar ik dus ook nog van een eeuwenoude stenen trap af donderde en mijn knie lelijk open haalde. Ik was een beetje de sufferd van de reis aan het worden (zucht!).

Dit was zo halverwege de reis en dan merk je dat je je soms begint te irriteren aan mensen in een groep. Drie weken met vreemden (of bekenden) is best pittig voor mij tenminste. Ik ben toch ook graag op mezelf. Mijn truc was om me een beetje afzijdig te houden. Zo werd ik niet elke keer met het groepje singles (wat inmiddels was gevormd) mee gevraagd of kon ik makkelijker nee zeggen. Zo kon ik ook eens bij een echtpaar aansluiten. Zo ontdekte ik het heerlijk streetfood van Sukhthai en ben ik ook eens op tijd gaan slapen.

De volgende stop was Chiang Mai en die stad heb ik in mijn hart gesloten. Een van de noordelijkste steden in Thailand. Het heeft zoveel sfeer, kent tig leuke marktjes en zaakjes, koffietentjes en lunch barretjes. Het was mijn hemel! We deden hier een trektocht van 3 dagen door de jungle. Hier vond ik mijn vriend voor het leven Kevin! Kevin is een hond, zij volgde ons de hele trektocht en omdat Kevin zo lekkere ‘schreeuw’ naam is werd zij zo genoemd. In Thailand doen ze niet aan huisdieren, zeker niet honden, dus dit was vreemd. Maar ze was zo lief en mooi. Helaas bleef ze achter in de jungle. Kevin voor altijd in mijn hart!

De nachten van de jungle waren niet bepaald chill. Harde matjes, koud en veel vreemde geluiden. Maar de ochtenden douchen in de natuur was weer echt een ervaring. Waanzinnig. Tterug in Chiang Mai deed ik mee aan kookcursus. We maakte echt zo lekker eten, want je natuurlijk nooit echt goed kan namaken in Nederland. Het was een idyllisch plek, afgelegen, mega moestuin en giga buitenkeuken. Het was mijn hemel. Ik wilde eigenlijk gewoon blijven daar. De laatste ochtend in Chiang Mai bezochten we de beroemde Wat Phra Singh tempel die hoog in de bergen ligt. (je wordt een beetje doof als je er heen rijdt, tot je oren eindelijk weer open poppen!) Het is er giga toeristisch, vol pracht en praal en heel veel goud. Maar wel de moeite waard, je waant je echt even in een andere wereld. Je kan je laten zegenen door een monnik. Wat heel raar moet, want monniken mogen geen vrouwen aanraken. Toen besefte ik dat het Boeddhisme net als andere geloofsovertuigingen ook wel zijn rare dingen heeft…

Het moment was daar, we verlieten Chiang Mai met de nachttrein, terug naar Bangkok om vervolgens naar Koh Chang te gaan. Een nachttrein (16 uur) is voor mij echt top. Ik lag daar in mijn mini cabine. Had de laatste dagen slecht geslapen. Ik ben op gegeven moment gaan liggen en vlak voordat we er waren werd ik wakker. Denk dat ik zo’n 11 uur heb geslapen. Echt top! Wel aanrader om even goed eten mee te nemen! Ik had me daar wat in vergist en had veel snacks bij me, maar een goede maaltijd is dan echt wel lekker.

Vanuit Bangkok met de bus en een boot richting Koh Chang, opnieuw een zalig hotel. Vlakbij het strand. Dit werden de laatste relax dagen. Ik heb in de zon gelegen, cocktails gedronken, beetje lezen en ohja, een tattoo gezet. Het idee werd geopperd door Hannah en ik dacht echt nee, ben je gek! Dus we gingen met zijn 3en op zoek naar verschillende tattoo mannen en met hen in gesprek. Uiteindelijk was ik de enige die het deed. Een heel liefelijk zaakje met een oude man die op de traditionele manier met bamboe de tattoo op mijn been zetten. Het woord “nu” in het Thais. De reis had me echt doen realiseren om meer in het nu te leven en minder zorgen te maken over wat anderen vinden, wat de toekomst brengt. Dat weet je allemaal niet dus het heeft geen zin om daar te druk over te maken.

De reis werd in een heerlijk eettentje dat op het water dreef afgesloten. De reisleiders waren echt top en ik heb echt leuke contacten gemaakt. Deze reis heeft me doen groeien en ik kan niet wachten om meer van de wereld te gaan ontdekken.