Alleen reizen

Alleen reizen.

Vroeger was ik een kind dat vaak heimwee had. Gewoon kotsmisselijk van elders zijn en het enige wat naar mijn idee toen hielp was terug naar huis. Natuurlijk was dit niet de oplossing want naast dat ik me een mietje voelde wanneer ik thuis was, was het vaak altijd later toch nog hartstikke leuk. Mijn ouders waren daarom ook nooit happig om mij naar huis te laten gaan. Even wennen, dat is de key. Inmiddels weet ik dat maar al te goed. Ik reis graag en heel graag alleen. Al moet ik zeggen, niet echt alleen. Ik reis graag alleen in een groep. Je kent niemand, maar je kan wel een reisleider volgen en hoeft niet met een taxichauffeur in discussie te gaan over de prijs van een klein autoritje. Voor mij helemaal top.

Is dit dan wel “echt” alleen reizen? Is dit dan wel zo spannend als ik ga beweren? Dat kan ik natuurlijk niet voor jou invullen maar ik vind het spannend en ook uiteindelijk altijd vet awesome cool! Hierbij de voor- en nadelen van alleen reizen met een groep.

Voordelen
Het begint al bij de reis boeken, een route is uitgestippeld en het spreekt je aan of niet. De combinatie van beetje stad en veel natuur heeft mijn voorkeur. Menig organisatie heeft vaak een rondreis waar toeristische spots worden bezocht en er ook een trektocht o.i.d in de natuur is. Scheelt mij erg veel uitzoekwerk. Vervoer en hotels zijn geregeld, dus zodra je boekt en betaald is de basis van de reis al rond.

Reisorganisaties zijn enthousiast met aftellen en jou lekker maken voor jouw reis. Hierdoor komen ze met voorbereiding e-mails en kan je in app-groepen van je reisgenoten. App-groepen zijn niet aan mij besteed, maar voor mijn eerste reis alleen vond ik de paklijst bijvoorbeeld wel heel erg handig.

Je leert zoveel nieuwe mensen kennen. Tuurlijk, je bent met een club Nederlanders in het buitenland en sommige Nederlanders zijn echt gênant bezig als ze op reis zijn. Bijvoorbeeld zeuren om alcohol in een Arabisch land (waar in veel restaurants niet gedronken wordt). Maar er is er altijd wel iemand waar je een klik mee hebt en als je dan een keertje niet alleen wilt eten, kan je altijd wel bij iemand aanhaken.

Reisleiders weten vaak hele leuke plekjes. Mijn Thailand reisleidster zal ik niet snel vergeten. Loes bracht ons naar de meeste leuke marktjes en koffietentjes. Het was echt lokaal en verstopt waar je als toerist lang niet altijd achter komt. Naast de toeristische plekjes maakt dit de reis echt compleet.

No stress. Ik ben nog wel eens een stresskip en het fijne aan een groepsreis is dat je altijd op iemand kan terugvallen. Zo ga ik elke reis nu iets slechter voorbereid op pad, omdat ik inmiddels weet dat het hoe dan ook goedkomt.

Nadelen

Tuurlijk zijn die er ook. Maar ik spreek altijd met mezelf af dat ik toch echt alleen op reis ben, dus wat de nadelen ook zijn. Ik maak er zelf een mooie reis van en probeer me niet teveel te storen aan bepaalde zaken.

Groepsdynamiek. Je kan natuurlijk pech hebben dat je het niet treft met de groep, het is mij nog nooit overkomen dat ik echt niemand leuk vond. Als dit het geval is, trek ik echt mijn eigen plan en zal ik gewoon minder deelnemen aan excursies of etentjes met de hele groep. Wel is het een heel sociaal proces waar een groep doorheen gaat. Mensen moeten eerst aftasten en langzaam zien je iemands ware aard. Soms verrassend leuk, soms niet jouw type. Wanneer je met een type de kamer moet delen die niet bij jou klikt is dat natuurlijk minder. Mocht je hier gevoelig voor zijn, dan is het handig om een eenpersoonskamer te boeken. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Geen leuke reisleider. Ook nog niet meegemaakt, maar hier kan je altijd een melding van maken bij de reisorganisatie. Zelfs tijdens de reis.

Te kort op een leuke plek. Een groepsreis is natuurlijk helemaal al gepland, dus hoe leuk dat ene dorpje ook is, we gaan de volgende dag weer weg. Veel van mijn vriendinnen die wel ‘echt’ alleen reizen vinden dit een reden om niet met een groep te gaan. Begrijpelijk, maar ik denk dan altijd dat als ik een bepaalde plek echt zo mooi vond dat ik ooit nog zal terugkeren.

Te toeristisch. Dat verschilt echt per organisatie en per reis. Ik kom er steeds meer achter dat al die bekende plekken mij niet meer interesseren, dus zal ik sneller een wandelvakantie boeken ipv rondreis naar alle hotspots van een land. Dit is dus goed van te voren te bepalen. Maar inderdaad je loopt wel met een groep achter een gids aan, soms met vlaggetje.